فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 92، بهار و تابستان 1397)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 92، بهار و تابستان 1397)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن فصل
  • کیهان برزگر صفحات 7-10
  • مقالات
  • الهام رسولی ثانی آبادی *، حامد بیات مختاری صفحات 11-33

    سیاست خارجی هر واحد سیاسی مهمترین، موثرترین و چالش برانگیزترین عرصه فعالیت هر دولتی محسوب می شود. در همین راستا با نگاهی به سیاست خارجی منطقه ای و فرا منطقه ای مصر در دوران های تاریخی مختلف، فراز و نشیب های متغیری در آن می توان ملاحظه نمود. هرچند این فرازوفرودها، علل مختلفی دارد اما با یکدیگر مرتبط اند. ارزش استراتژیک مصر در نظام بین الملل و حتی خاورمیانه کنونی تا حد زیادی به نقش فعال آن در مسایل منطقه ای بستگی دارد. از آنجا که سیاست خارجی، هیچ گاه در خلا شکل نمی گیرد و عواملی چند، در تکوین آن نقش دارند، بدین منظور، نوشتار پیش رو، به واکاوی مولفه های اثرگذار بر سیاست خارجی مصر، در بازه زمانی (2015-1948) می پردازد. در مقام ریشه یابی این شاخص ها، می توان بر اساس دو معیار مادی و معنایی، این پارامترها را دسته بندی نمود. به زعم نگارنده، عناصری هم چون: موقعیت ژیوپلیتیک؛ نفوذ قدر تهای منطقه ای و برون منطقه ای؛ وجود منابع محدود تصمیم گیری در سیاست خارجی را در زمره عوامل مادی و نیز عناصری چون: دگردیسی در اهداف ملی و فراملی؛ دولت - ملت سازی ناقص؛ هویت یابی متکثر و فرهنگ سیاسی داخلی را در گروه عوامل معنایی می توان جای داد که در این پژوهش سعی می شود این عوامل مورد بررسی قرار گیرند. این پژوهش یک پژوهش تحلیلی- توصیفی است و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای- اسنادی می باشد.

    کلیدواژگان: مصر، خاورمیانه، سیاست خارجی، موقعیت ژئوپلیتیک، اهداف ملی و فراملی
  • مهناز گودرزی*، سعید حسن زاده صفحات 35-64

    بی شک تحولات دو دهه پایانی سده بیستم و در پی آن، حوادث 11 سپتامبر، نقطه عطفی در پررنگ شدن بنیادگرایی اسلامی بوده است. منطقه خاورمیانه، حساس ترین منطقه استراتژیکی جهان محسوب می شود که با چالش بنیادگرایی اسلامی مواجه است. در حال حاضر، بنیادگرایی اسلامی امروزه در قالب داعش نه تنها یک تهدید منطقه ای، بلکه تهدید بین المللی نیز محسوب می شود، به همین دلیل توجه به آن بیش از گذشته اهمیت دارد. این مقاله در پی پاسخگویی به این سوال است که عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر در شکل گیری داعش چیست؟ از این جهت نتایج این مقاله حاکی از آن است که تحلیل بنیادگرایی اسلامی نیازمند دیدی جامع نگر می باشد و نمی توان با تقلیل در یک یا دو عامل به بررسی آن پرداخت؛ به همین دلیل فرضیه این مقاله مبنی بر این است که مجموعه ای از کلیدی ترین عوامل اجتماعی می تواند شکل گیری  بنیادگرایی اسلامی را در منطقه تسهیل نمایند و از نظر اقتصادی کشورهایی که در رتبه های پا یین توسعه انسانی نسبت به سایر کشورهای منطقه واقع شده اند؛ شرایط مساعدتری را برای ظهور بنیادگرایی اسلامی خواهند داشت؛ بنابراین در این پژوهش به کاربست مدلی از حمید احمدی در چارچوب نظریه اقدام جمعی در شکل گیری بنیادگرایی اسلامی پرداخته شده است. روش پژوهش در این نوشتار توصیفی-تحلیلی می باشد که با ابزار فیش برداری کتابخانه ای و جستجوی اینترنتی گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: مهناز گودرزی* سید سعید حسن زاده
  • کامران طارمی صفحات 65-90

    این مقاله به بررسی روابط نظامی آمریکا و عربستان سعودی در فاصله سال های بین 1943 تا 1979م می پردازد. برای تحلیل علت شکل گیری و نحوه تکامل این روابط، این مقاله عوامل داخلی و خارجی را که در طی این دوره زمینه ساز نزدیکی واشنگتن و ریاض به یکدیگر شد را مورد بررسی قرار می دهد. تلاش بر این است که نشان داده شود که در دوران پس از جنگ جهانی دوم یک رابطه حامی-پیرو میان دو کشور شکل گرفت؛ که مبتنی بر تبادل نفت عربستان در مقابل تضمین های امنیتی آمریکا بود. به عنوان بخشی از این تضمین های امنیتی، دولت آمریکا پذیرفت که به توسعه ارتش عربستان کمک نماید تا نیروهای مسلح این کشور بتوانند با تهدیدات داخلی و خارجی که بقا و امنیت خاندان آل سعود را مورد تهدید قرار می داد مقابله کنند. در این راستا آمریکا نه تنها به تامین تسلیحات، آموزش نظامی و احداث تاسیسات زیر بنایی نظامی برای عربستان همت گماشت بلکه استراتژی دفاعی این کشور را نیز تدوین نمود. درنتیجه، آمریکا نقش اساسی در شکل گیری و مدرنیزه ساختن نیروهای نظامی عربستان ایفا نموده است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، آل سعود، عربستان سعودی، آمریکا، خاورمیانه، همکاری نظامی
  • هرمز جعفری*، سمانه آشوب صفحات 91-115

    تاریخ روابط دوجانبه ایران و روسیه همواره وضعیتی سینوسی و دوره هایی از بهبود و تعدیل را تجربه کرده است. ازاین رو، می توان گفت همکاری، رقابت و بعضا تعارض مشخصه بارز روابط دو کشور در سطوح منطقه ای و بین المللی است. دو کشور در موضوعات و عرصه های مختلفی همچون برنامه اتمی ایران، در دست گرفتن بازار انرژی و مسایل خاورمیانه به ویژه در بحران سوریه و منازعه در فلسطین اشغالی با وجود سطحی از همکاری دارای منافع و سیاست های متفاوت و بعضا ناسازگاری هستند. از این رو این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که مهمترین عامل یا عوامل تعارض و تداخل منافع دو کشور جمهوری اسلامی ایران و روسیه در عرصه سیاست خارجی کدامند؟ فرضیه ای که در این زمینه ارایه شده است این است که مهمترین عامل رقابت و اختلاف منافع دو کشور ایران و روسیه جایگاه متفاوت دو کشور در ساختار قدرت بین المللی است. در این زمینه، از روش توصیفی تحلیلی برای تجزیه و تحلیل داده ها و منابع موجود استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش آنچه که عمدتا جمهوری اسلامی ایران را در کنار روسیه قرار می دهد رویکرد و منافع موازی دو کشور در مقابله با یکجانبه گرایی و نفوذ بین المللی آمریکا است، این در حالی است که با توجه به رقابت های ژیوپلیتیکی و تفاوت در اهداف بین المللی واگرایی منافع دو کشور به ویژه در سطوح کلان و استراتژیک برجستگی بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: ایران، روسیه، برنامه اتمی، آسیای مرکزی، قفقاز، خاورمیانه
  • مهدی قاسمی، محمد فلاح صفحات 117-146

    کشور افغانستان دارای اقلیت های قومی، نژادی، زبانی و مذهبی فراوانی است که، بسترساز گسستگی، شکاف، تنش و کشمکش های فراوان در این کشور شده است. درواقع هر عضو جامعه ی افغانستان بیش از آنکه خود را در قالبی فراملی تعریف کند با تاکید بر عناصر فرو ملی به ویژه قومیت و مذهب؛ خود را یک پشتون، هزاره، تاجیک، ازبک حنفی و یا شیعه تعریف می کند. بی شک در چنین جامعه ای که از یک سو، بحران هویت تمامی سطوح جامعه را در برگرفته است و از سوی دیگر مردم با نظام سیاسی خود بیگانه اند؛ نمی توان انتظاری جز دچار شدن این کشور به بحران و ناپایداری سیاسی داشت. این پژوهش با طرح این سوال که شکاف قومی و مذهبی در افغانستان چه تاثیری بر تداوم بحران سیاسی در این کشور داشته است؟ با روش توصیفی_ تحلیلی به ارزیابی این فرضیه می پردازد که وجود شکاف های قومی، مذهبی نقش تعیین کننده ای در تداوم بحران  سیاسی در این کشور ایفا نموده است. یافته ها نیز صحت ادعای فوق را تا یید نموده و مبین این است که شکاف های قومی_ مذهبی مهمترین عامل شکل گیری و تداوم بحران سیاسی در افغانستان است و این عامل در کنار ضعف ساختار اقتصادی موجب تضعیف دولت، ایجاد یک نوع حکومت ملوک الطوایفی و تقویت مخالفان آن شده است؛ که در آن به جای روح هویت ملی، روح هویت های جمعی و قومی حاکم است.

    کلیدواژگان: افغانستان، شکاف قومی، بحران هویت، ناپایداری سیاسی
  • حجت مهکویی صفحات 147-164

    شناخت تنگناها و محدودیت های ژیوپلیتیکی کشورها و همچنین شناخت متغیرهای مثبت و منفی آن و تعیین جایگاه و منزلت کشورها در سطح منطقه ای و جهانی همواره مورد توجه اندیشمندان در حوزه های مختلف علوم سیاسی و روابط بین الملل بوده است. تعیین وزن ژیوپلیتیکی توسط واحدهای سیاسی می تواند آنها را در بهره برداری های سلبی و ایجابی یاری نماید. پس از فروپاشی نظام دوقطبی و شکست صدام از نیروهای ایتلاف در سال 1991 و سقوط دولت بعث در سال 2003، مساله کردستان عراق به صورت یک پدیده ژیوپلیتیکی فعال در منطقه و جهان به ظهور رسید؛ که باعث شکل گیری حکومت خودگردان در شمال عراق شد، اما بحث استقلال برای کردستان هم چنان به صورت یک معمای لاینحل باقی مانده است. سوال اصلی تحقیق این است که کردستان عراق برای رسیدن به استقلال دارای چه محدودیت هایی می باشد؟ مفروض تحقیق این است که کردستان عراق برای رسیدن به استقلال دارای محدودیت های ژیوپلیتیکی در حوزه اقتصاد، سیاست و جغرافیا می باشد. نتایج نشان می دهند که تحقق یک دولت مستقل کردی در منطقه ی خاورمیانه میسر نمی گردد.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، چالش های ژئوپلیتیکی، کردستان عراق، کردها
  • مقاله
  • علی اشرف نظری*، لقمان قنبری صفحات 165-188

    جهانی شدن اقتصاد موجب تسریع در جابجایی بین المللی سرمایه، کالا، نیروی کار، تجارت و ادغام در شبکه ای از مبادلات اقتصاد جهانی شده است. در این راستا مقاله حاضر درصدد است تا تاثیرات جهانی شدن اقتصاد بر کشورهای عرب خاورمیانه را در چارچوب مولفه هایی چون پیوندپذیری و ادغام پذیری در اقتصاد جهانی شده، آزادسازی اقتصادی، تقویت بخش خصوصی، جذب سرمایه گذاری خارجی و تنوع سازی اقتصادی را توصیف و تبیین کند. این پژوهش با طرح این سوال که جهانی شدن اقتصاد چه تاثیراتی در ساختار اقتصادی کشورهای عرب خاورمیانه خواهد گذاشت؟ با روش توصیفی- تحلیلی به ارزیابی این فرضیه می پردازد که جهانی شدن اقتصاد موجبات تحول اقتصادی در این کشورها به صورت ادغام در اقتصاد بین الملل، اثرپذیری از بحرا نهای بین المللی ، تاثیرپذیری از الزامات کشورها ب هصورت ادغام در اقتصاد بین الملل، اثرپذیری از بحرانهای بین المللی ، تاثیرپذیری از الزامات نهادهای بین المللی ، آزادسازی تجاری و اقتصادی، افزایش رقابت پذیری، تقویت بخش خصوصی (خصوصی سازی)، افزایش شاخص سرمایه گذاری خارجی، رشد اقتصاد توریستی، افزایش تنوع پذیری در اقتصاد، یکپارچگی مالی و شکل گیری بازار مشترک را فراهم خواهد کرد. در این پژوهش، جهانی شدن اقتصاد به عنوان متغیر مستقل و پیامدهای اقتصادی آن در کشورهای عربی خاورمیانه به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. نتایج پژوهش حاضر حاکی از این است که اجرای اصلاحات اقتصادی، افزایش میزان ادغام پذیری، خصوصی سازی، تنوع سازی و جذب سرمایه گذاری خارجی در میان کشورهای عربی نسبت به دهه های گذشته، امضای موافقت نامه هایی مربوط به تجارت آزاد بین المللی ، از نتایج مواجهه با فرآیند های ناشی از جهانی شدن در کشورهای عربی منطقه خلیج فارس است.

    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، آزادسازی اقتصادی، سرمایه گذاری خارجی، کشورهای عرب خاورمیانه
  • مقالات
  • عباس تدینی، سوران حیاتی * صفحات 189-206

    رژیم صهیونیستی اسرا ییل از زمان تاسیس تاکنون جنایات زیادی را در سرزمین های اشغالی فلسطین مرتکب شده است؛ ولی هر بار به نحوی از قوانین حقوق بین الملل گریخته و برای اعمال جنایتکارانه دیگر خود را مهیا کرده است و هیچ گاه شورای امنیت موفق به کمترین تقابلی با این دولت تروریستی نگردیده است. بر همین اساس است که گفته می شود، موقعیت فعلی فلسطین نتیجه کی سلسله بی عدالتی، قانون شکنی، تجاوز و تخلف از اصول و مقررات حقوق بین الملل، نادیده گرفتن قطعنامه های سازمان ملل متحد، تجاوز به حقوق طبیعی و انسانی و آزادی های واقعی است. حمایت و رفتار انسانی با مردم منطقه اشغالی، از اصول اساسی حقوق بین الملل در وضعیت اشغال خصمانه یک سرزمین است. رژیم صهیونیستی در جریان تجاوزات به غزه بارها قواعد حقوق بشردوستانه را نقض و بر طبق حقوق بین الملل ، دارای مسیولیت بین المللی است.

    کلیدواژگان: فلسطین، غزه، رژیم صهیونیستی، جنگ 22 روزه، مسئولیت بین المللی
|
  • Elham Rasoli Sani Abadi *, Hamed Bayat Mokhtari Pages 11-33

    Foreign policy of each political unit is considered to be the most important, most effective and challenging area for any government. In this regard, looking at the regional and Egyptian foreign policy of Egypt during the historical turnaround, it can be seen in various ups and downs. Although these downstairs have different causes, they are related. The strategic value of Egypt in the international system and even the current Middle East depends largely on its active role in regional issues. Since foreign policy is never formed in a vacuum, and several factors play a role in its development, for this purpose, the present paper deals with the analysis of factors affecting Egyptian foreign policy during the period (1948-2015). In order to orient these indicators, it is possible to classify these parameters based on two criteria: material and semantic. I believe that the author has elements such as: geopolitical position; the influence of regional and sub-regional powers; the limited resources of foreign policy decision making as material factors, as well as elements such as: transformation into national and transnational goals; incomplete nation-building; multiple identities and political culture Inner group in the group of semantic agents can be placed in this study to try to examine these factors. This research is a descriptive analytic study and the method of collecting information is library-documentary.

    Keywords: Egypt, Middle East, foreign policy, Geopolitics Situation, National andUltra- National Purposes
  • Mahnaz Godarzi(, Saaid Hasanzade Pages 35-64

    Undoubtedly ,developments in the last two decades of the twentieth century and the events of September11 ,are a milestone point in growing Islamic fundamentalism .The Middle East is the most strategic area in world .Unfortunately ,The Middle East is faced with the challenge of Islamic fundamentalism .Nowadays ,Islamic fundamentalism is not only a regional threat but an international one .For this reason ,it is more important than past .Therefore ,this study seeks to answer the question that which social and economic factors do affect the formation of Islamic fundamentalism ?On the other hand ,what are the effects of Islamic fundamentalism on regional developments after September11 ?The result of this study suggest that ,the analysis of Islamic fundamentalism requires holistic view and we can’t study it with reducing it to one or two factors .Therefore ,this study is based on the hypothesis that a set of pivotal social and economic factors had formed Islamic fundamentalism .Afterward ,this study looks into the influence of Islamic fundamentalism and especially ISIS with emphasis on recent developments in the Middle East .Finding of this study shows that Islamic fundamentalism is the main cause of tumult and disturbance in the region and prevented the unity of Islamic states .Theoretical frameworks of this study are constructivism to analyze the effects of social factors and Amartya Sen’s theory to analyze the impact of economic factors in the formation of Islamic fundamentalism. Research’s method is descriptive – analytical and the needed data has been collected by using library and internet sources.

    Keywords: Middle East, Islamic Fundamentalism, Social Factors, Economic Factors
  • Kamran Taremi Pages 65-90

    This article is concerned with the US-Saudi military relationship between the years 1943 and .1979 To explain why these ties emerged and how they evolved ,it examines the domestic and international factors that drove both Washington and Riyadh into a close embrace .It argues that in the years following the Second World War a relationship between the two took shape that was based on the exchange of petroleum for US security guarantees .As a part of those security guarantees ,the US undertook a program to help build the Saudi armed forces so that they could fend off the domestic and external threats to the survival of the royal family .This effort involved not only the large-scale provision of arms ,training ,and military infrastructure for the Saudi military but also the development of a military strategy for the defense of the kingdom .Consequently ,the US practically designed and developed the Saudi armed forces.

    Keywords: The Persian Gulf, Al-Saud, Saudi Arabia, America, Military Cooperation
  • Hormoz Jafari*, Samane Ashobi Pages 91-115

    The history of bilateral relations between Iran and Russia has always experienced a sinewy situation and periods of improvement and adjustment. Therefore, it can be said that cooperation, competition and sometimes conflicts are a hallmark of bilateral relations at the regional and international levels. The two countries have different and sometimes incompatible interests and policies, in spite of a level of cooperation, in various fields such as the Iranian nuclear program, the energy market and Middle East issues, especially in the Syrian crisis and the conflict in occupied Palestine. Therefore, the question that we are looking at in this project is the most important factor or conflict of interest between the two countries of the Islamic Republic of Iran and Russia in the field of foreign policy? The hypothesis in this regard is that the most important factor in the competition and the difference in the interests of both countries, Iran and Russia, are the different status of the two countries in the international power structure. In this regard, a descriptive-analytical method is used to analyze existing data and resources. According to the findings of the research, what is mainly about the Islamic Republic of Iran alongside Russia is the parallel and parallel interests of the two countries in countering the unilateralism and international influence of the United States, while, given the geopolitical rivalries and the differences in The international goals of divergence are more marked by the interests of both countries, especially at macro and strategic levels.

    Keywords: Iran, Russia, Nuclear Program, Central Asia, Caucasia, Middle East
  • Mahdi Ghasemi, Mohammad Fallah Pages 117-146

    The country of Afghanistan has many ethnic, racial, linguistic and religious minorities in Afghanistan, which has been the source of many rifts, divisions, tensions and conflicts in the country. Indeed, every member of the Afghan community defines himself as a Pashtun, Hazara, Tajik, Uzbek, Hanafi or Shiite, rather than defining himself in a transnational form, with an emphasis on the elements of the Supranational, especially ethnic and religious. Undoubtedly, in such a society, on the one hand, the crisis of identity affects all levels of society and, on the other hand, people are alien to their political system, the country can not be expected to face a crisis and political instability. This research examines the implications of the ethnic and religious gap in Afghanistan on the continuation of the political crisis in Afghanistan. Analytical-descriptive method evaluates the hypothesis that ethnic and religious gaps have played a decisive role in the continuation of the political crisis in this country. The findings also confirm the validity of the above claim, suggesting that ethnic-religious divisions were the most important factor in the formation and continuation of the political crisis in Afghanistan, which, along with the weakness of the economic structure, weakened the government, created a kind of imperial government and strengthened its opponents; In which the spirit of collective and ethnic identities governs not the spirit of national identity

    Keywords: Afghanistan, Ethnic Gaps, Identity Crisis, Political Instability
  • Hojat Mahkouii Pages 147-164

    Understanding the Geopolitical Constraints of Countries, as well as Recognizing the Positive and Negative Geopolitical Variables and Determining the Status and Dignity of Countries at the Regional and Global levels, have always been Considered by Scholars in Various fields of Political Science and International Relations. Determining the Geopolitical weight of Political units can help them in beneficial and beneficial utilization. After the Collapse of the Bipolar System and Saddam’s defeat of the Coalition in 1991 and the fall of the Ba’ath Government in 2002, the issue of Iraqi Kurdistan emerged as a Geopolitical phenomenon in the Region and in the world. Which led to the formation of a PA in northern Iraq. However, the independence debate for Kurdistan Remains a mystery. The main question in this Research is that what Iraqi Kurdistan has to achieve its independence. Our Assumption in this study is that Iraqi Kurdistan has Geopolitical Constraints in the field of Economics, politics and Geography, which Impedes its Independence. The Results show that the Realization of an independent Kurdish State in the Middle East Region is not Possible.

    Keywords: Geopolitics, Geopolitical Challenges, Iraqi Kurdistan, Kurdish Ethnic
  • Aliashraf Nazari*, Loghman Ghanbari Pages 165-188

    The globalization of the economy has accelerated the internationalization of capital, goods ,labor ,trade ,and overcoming national economic constraints ,the rise of international interactions and the integration into a network of global economic exchanges .In this regard ,the present article seeks to analyze the effects of globalization of the economy on Arab countries in the Middle East within the framework of components such as interconnectivity and integration in the global economy ,economic liberalization ,private sector strengthening ,attracting foreign investment and economic diversification Describe and explain .The question of the research is how will globalization of the economy affect the economic structure of the Arab countries of the Middle East ?The hypothesis will be that the globalization of the economy triggers economic transformation in these countries as integration into the international economy ,the impact of international crises ,the impact of international institutions ,the liberalization of trade and economies ,and the enhancement of competitiveness .Strengthening the private sector( privatization ,)increasing the index of foreign investment ,the growth of the tourist economy ,increasing economic diversification, financial integration and the formation of a common market .In this research ,the globalization of the economy as an independent variable and its economic implications in the Arab countries of the Middle East is considered as a dependent variable .The results of this study indicate that the implementation of economic reforms ,increasing the degree of integration, privatization ,diversification and attracting foreign investment among Arab countries over the past decades ,the signing of the agreements on international trade ,The results are related to the processes of globalization in Arab countries of the Persian Gulf region.

    Keywords: Globalization of the Economy, Economic Liberalization, ForeignInvestment, Arabian Middle East Countries
  • Abbas Tadayoni, Soran Hayati * Pages 189-206

    The Zionist regime of Israel has committed many crimes in the Occupied Palestinian Territory since its establishment ,but each time somehow escaped from the snare of international law and provides for other criminal acts ,and Security Council never managed to lowest odds with this terrorist state .Accordingly ,it is said ,the current situation in Palestine is as a result of a series of injustice ,lawlessness ,aggression and violation of the principles and norms of international law ,ignoring the resolutions of the United Nations ,human rights and freedoms of natural and real .The protection and human treatment of the occupied people ,is the basic principle of international law in hostile occupation of a territory .During the assault on Gaza ,Israel has repeatedly violated the rules of international humanitarian law and according to international law ,has international responsibility.

    Keywords: Palestine, Gaza, Zionist Regime, 22-days War, InternationalResponsibility